woensdag 16 juni 2010

Mijn Spreekbeurt over de televisie

Mijn spreekbeurt gaat over de televisie, ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik graag televisie kijk. Ik heb met mijn Opa op Google en Wikipedia gezocht naar de achtergrond van de televisie.

Het woord Televisie betekent letterlijk ver kijken : (tele) is ver (visie) is kijken. De Televisie is een systeem voor het verzenden en ontvangen van bewegende beelden en geluid. Het ontvangstapparaat wordt behalve televisie ook tv, of voluit televisietoestel genoemd. De uitvinder van de televisie is de Duitser Paul Gottlieb Nipkow (hij leefde van 23-8-1860 tot 24-8-1940) die al in 1883, nog voordat de radio er was, experimenteerde met televisie.

Eind jaren dertig van de vorige eeuw kwam de televisie voor het eerst op de markt maar in nederland werd de televisie niet zo snel uitgebracht. In 1951 werd De Nederlandse Televisie Stichting (NTS) opgericht om op te komen voor alle omroepen. Het gebouw Irene in Bussum werd door de NTS als studio ingericht en de Nederlandse televisie startte op 2 oktober 1951

TV-programma’s worden via een grote zendmast uitgezonden. Die zendmast zendt golven uit. Om televisie te kunnen kijken moeten die golven opgevangen worden. Dit kan op verschillende manieren, namelijk via een antenne, een ondergrondse kabel en via een satelliet. Vroeger had je alleen antennes. Ieder huis waar een tv was, had een antenne op het dak. Nu zie je vaak schotels om tv te ontvangen via een satelliet.

Ik ben benieuwd wie er een schotel heeft ?

Er zijn twee soorten omroepen :publieke en commerciële omroepen.VARA TROS en AVRO zijn bijvoorbeeld publieke omroepen(deze omroepen krijgen geld van de regering). en RTL, Nickelodeon en Disney XD zijn Commerciële omroepen. Deze omroepen krijgen geen geld van de regering. Zij moeten via de reclame hun geld verdienen

Er zijn verschillende zenders met verschillende omroepen. Zo heb je sesamstraat en het jeugdjournaal bij de publieke omroepen op Nederland 3. Zo heb je Spongebob Squarpants en Zack en Cody bij de commerciële omroepen zoals Nickelodeon en Disney XD.

Mijn favoriete zenders zijn: Cartoon network ,Nickelodeon en Nederland 3. Mijn favoriete programma’s zijn Bakugan, Cartoon Network en Spongebob en Zapsport.

Ik mag van mijn ouders per dag ongeveer twee uren naar de TV kijken.

Ik ben benieuwd hoelang jullie mogen kijken?

Weten jullie nog of commerciële omroepen geld krijgen van de regering?

Antwoorden: nee want ze maken geld door reclame tijd te verkopen.

Weten jullie nog in welk jaar de televisie in Nederland werd gestart? ( 2 oktober) 1951

Ik ben benieuwd of jullie vragen voor mij hebben?